Joko olet kuullut Krav Magasta?

Joko olet kuullut Krav Magasta? Jos et, niin on paikallaan varmasti ensin lyhyesti selostaa, mistä on kysymys. Krav Maga on hepreankielinen ilmaisu, ja se tarkoittaa kontaktikamppailulajia. Se on alunperin kehitetty Israelin puolustusvoimien tarpeisiin (kehittäjän nimi on Imi Lichtenfeld), ja kyseessä on menetelmä, jonka avulla sotilas tai siviili voi tehokkaasti puolustautua ilman asetta. Nykyään Krav Magasta löytyy erilaisiin tarpeisiin kehitettyjä versioita, muun muassa poliisille, järjestysmiehille ja muille turvallisuusalan työntekijöille. Krav Maga on myös maailmanlaajuisesti erittäin arvostettu, niin sanottu realistinen itsepuolustusmenetelmä.

Krav Magan luonne

Krav Magaan kuuluu tarkalleen ottaen kolme erilaista osa-aluetta, jotka ovat itsepuolustus, varsinaiset taistelu- ja ottelutaidot sekä henkilön suojeleminen. Krav Maga on kuitenkin ennen kaikkea käytännöllinen ja realistinen itsepuolustusmenetelmä, ja se opettaa kaiken; lähtien väkivaltatilanteiden välttämisestä, niiden ennaltaehkäisystä aina niiden torjumiseen ja niitä vastaan toimimiseen. Imi Lichtenfeldin läheisin avustaja ja korkeimmalla tasolla toiminut ohjaaja Eyal Yanilov on jatkanut Imin työtä Krav Magan parissa ja luonut Krav Maga Global -nimisen instituution.

Harjoittelusta

Krav Magasta voidaan todeta myös, että se on ennen kaikkea realistinen, johdonmukainen ja ainutlaatuinen itsepuolustusmenetelmä. Siinä ei ole perinteisiä eikä ns. urheilullisia osatekijöitä. Tämän lajin harjoittelumenetelmissä hyödynnetään ihmisen luonnollisia reaktioita ja opetellaan taitoja periaatteen kautta. Edellä mainitusta syystä Krav Magan tekniikoita voi pitää poikkeuksellisen käyttökelpoisina ja toimivina myös stressaavissa ja yllättävissä tilanteissa. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että eräs tärkein asia, jota tässä lajissa harjoitellaan, on sellaisten tilanteiden välttäminen, jossa varsinaista kamppailua tarvitaan. Itse kamppailutilanteeseen on kuitenkin luonnollisesti olemassa myös moniosainen harjoitteluohjelma, eikä unohtaa pidä myöskään lajin ulkopuolista harjoittelua. Varsinaiseen kamppailutilanteeseen liittyviä tekniikoita ovat puolestaan esimerkiksi nämä:

oikeaoppiminen kaatuminen (minimoidaan kaatumisesta johtuvat vammat)

  • lyönnit ja potkut
  • kuinka arkisia esineitä voidaan hyödyntää kamppailutilanteessa
  • puolustautuminen aseettomia hyökkäyksiä vastaan
  • puolustautuminen aseellisia (esim. veitset) hyökkäyksiä vastaan
  • puolustautuminen tuliaseita vastaan
  • puolustautuminen useampaa hyökkääjää vastaan
  • henkilön suojaaminen

Krav Maga on laji, joka on suunniteltu todellisiin tilanteisiin ja sitä hallitsevat ammattilaiset ovat yleensä työssä joko sotilasoperaatioissa tai poliisissa. Näin ollen Krav Magan realistisuudelle ja muille perusperiaatteille on olemassa hyvät syyt. Itse laji varsinaisesti soveltuu mainiosti aivan kaikille, aina lapsista eläkeläisiin. Myös naiset ovat löytäneet tämän lajin.

Sopivia urheilulajeja kamppailulajien kylkeen

Kamppailulajit vievät nopeasti mennessään, ja moni käyttäisi mielellään kaiken urheiluun tarkoitetun vapaa-aikansa rakkaan lajinsa parissa. Kehon fyysisen ja henkisen tasapainon kannalta tämä ei ole kuitenkaan kannattavaa, sillä yksipuoliset liikkeet rasittavat vain osaa kehosta. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia sellaisia lajeja, jotka on helppo yhdistää kamppailulajeihin ja jotka tukevat kehon kokonaisvaltaista kehitystä. Pysythän mukana!

Pyöräily

Harrastuksen tukena voi esimerkiksi pyöräillä. Pyöräily vahvistaa tehokkaasti keski- ja alavartalon lihaksistoa ja parantaa myös yleiskuntoa ja hapenottokykyä. Kamppailulajeissa harjoittelu saattaa olla aika-ajoin todella yksitoikkoista ja keskittyä lähinnä toisen ottelijan kanssa kontaktissa olemiseen. Ryhdikkään otteluasennon ja tiukkojen vatsalihasten ylläpitämisen kannalta on tärkeää aktivoida lihaksia myös muilla tavoilla, kuten juuri pyöräilemällä.

Pyöräillessä kehon suurimmat lihasryhmät tekevät töitä samalla, kun mieli lepää. Kun pääsee hikisestä kehäsalista raikkaaseen ulkoilmaan ja kovaan vauhtiin, arjen murheet tipahtavat olkapäiltä aivan erilaisella tavalla kuin aikaisemmin. Pyöräily tuo liikkumiseen rytmiä, ja luontomaisemat laskevat tehokkaasti stressihormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia. Pyöräilyn vaikutukset ovat siis paitsi fyysisiä, myös psyykkisiä.

Kuntosaliharjoittelu

Kuntosalilla treenaaminen on yleistynyt viiden vuoden sisällä valtavasti. Yhä useamman urheilijan pääharrastus onkin juuri kuntosalilla käyminen. Se on myös oiva tapa parantaa ja ylläpitää kehon voimaa ja räjähtävyyttä – ominaisuuksia, joita kamppailulajeissa tarvitaan todella paljon. Kuntosalilla voi myös vahvistaa painoja käyttäen tiettyjä lihasryhmiä, kuten takareisiä, pakaroita, yläselkää tai vaikka hauiksia.

Kun ulkona sataa, on kylmä tai tiet ovat jäässä, moni menee suorittamaan päivittäisen juoksulenkkinsä kuntosalin juoksumatolle. Kuntosaleilla on yleensä myös mahdollista osallistua ryhmäliikuntatunneille, joissa pääpaino on cardiossa ja hien pintaan saamisessa. Joihinkin on rakennettu omia kehonpainohuoneita, joissa voi harjoitella staattisia pitoja, lihaskuntotreenejä tai vaikka joogaa. Kuntosalit ovat pääasiassa todella monipuolisia.

Uinti

Yksi monien kamppailu-urheilijoiden rakastama laji on uinti. Se aktivoi tasaisesti koko kehoa rasittamatta kuitenkaan niveliä tai rustoja. Se sopii hyvin esimerkiksi palauttavaksi treeniksi, ja monet suuntaavatkin uimahalleihin ennen kisoja, kun itse kamppailulajin treenaamisesta ei ole enää hyötyä. Uinti sopii myös aloitteleville kamppailijoille ja sellaisille, jotka ovat vammautumisen seurauksena tauolla taistelulajeista.