Krav Maga Turku

Joko olet kuullut Krav Magasta?

by on May.07, 2018, under Blogi

Joko olet kuullut Krav Magasta? Jos et, niin on paikallaan varmasti ensin lyhyesti selostaa, mistä on kysymys. Krav Maga on hepreankielinen ilmaisu, ja se tarkoittaa kontaktikamppailulajia. Se on alunperin kehitetty Israelin puolustusvoimien tarpeisiin (kehittäjän nimi on Imi Lichtenfeld), ja kyseessä on menetelmä, jonka avulla sotilas tai siviili voi tehokkaasti puolustautua ilman asetta. Nykyään Krav Magasta löytyy erilaisiin tarpeisiin kehitettyjä versioita, muun muassa poliisille, järjestysmiehille ja muille turvallisuusalan työntekijöille. Krav Maga on myös maailmanlaajuisesti erittäin arvostettu, niin sanottu realistinen itsepuolustusmenetelmä.

Krav Magan luonne

Krav Magaan kuuluu tarkalleen ottaen kolme erilaista osa-aluetta, jotka ovat itsepuolustus, varsinaiset taistelu- ja ottelutaidot sekä henkilön suojeleminen. Krav Maga on kuitenkin ennen kaikkea käytännöllinen ja realistinen itsepuolustusmenetelmä, ja se opettaa kaiken; lähtien väkivaltatilanteiden välttämisestä, niiden ennaltaehkäisystä aina niiden torjumiseen ja niitä vastaan toimimiseen. Imi Lichtenfeldin läheisin avustaja ja korkeimmalla tasolla toiminut ohjaaja Eyal Yanilov on jatkanut Imin työtä Krav Magan parissa ja luonut Krav Maga Global -nimisen instituution.

Harjoittelusta

Krav Magasta voidaan todeta myös, että se on ennen kaikkea realistinen, johdonmukainen ja ainutlaatuinen itsepuolustusmenetelmä. Siinä ei ole perinteisiä eikä ns. urheilullisia osatekijöitä. Tämän lajin harjoittelumenetelmissä hyödynnetään ihmisen luonnollisia reaktioita ja opetellaan taitoja periaatteen kautta. Edellä mainitusta syystä Krav Magan tekniikoita voi pitää poikkeuksellisen käyttökelpoisina ja toimivina myös stressaavissa ja yllättävissä tilanteissa. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että eräs tärkein asia, jota tässä lajissa harjoitellaan, on sellaisten tilanteiden välttäminen, jossa varsinaista kamppailua tarvitaan. Itse kamppailutilanteeseen on kuitenkin luonnollisesti olemassa myös moniosainen harjoitteluohjelma, eikä unohtaa pidä myöskään lajin ulkopuolista harjoittelua. Varsinaiseen kamppailutilanteeseen liittyviä tekniikoita ovat puolestaan esimerkiksi nämä:

oikeaoppiminen kaatuminen (minimoidaan kaatumisesta johtuvat vammat)

  • lyönnit ja potkut
  • kuinka arkisia esineitä voidaan hyödyntää kamppailutilanteessa
  • puolustautuminen aseettomia hyökkäyksiä vastaan
  • puolustautuminen aseellisia (esim. veitset) hyökkäyksiä vastaan
  • puolustautuminen tuliaseita vastaan
  • puolustautuminen useampaa hyökkääjää vastaan
  • henkilön suojaaminen

Krav Maga on laji, joka on suunniteltu todellisiin tilanteisiin ja sitä hallitsevat ammattilaiset ovat yleensä työssä joko sotilasoperaatioissa tai poliisissa. Näin ollen Krav Magan realistisuudelle ja muille perusperiaatteille on olemassa hyvät syyt. Itse laji varsinaisesti soveltuu mainiosti aivan kaikille, aina lapsista eläkeläisiin. Myös naiset ovat löytäneet tämän lajin.