Nyrkkeily

Nyrkkeily on vanha laji, joka nykyaikainen muoto on saanut alkunsa Englannissa jo 1700-luvun aikana. Tätäkin vanhempi laji toki on kyseessä, koska jo varhaisissa olympialaisissa 688 eaa. on laji ollut mukana kilpailumielessä. Mutta nyrkkitappeluthan ovat olleet osa jo esihistoriallista aikaa. Ensimmäiset säännöt nyrkkeilyyn ovat antiikin Kreikan ajalta, jolloin ottelut kestivät niin kauan kuin vastustaja oli vielä tolpillaan. Nykyäänhän nyrkkeilyottelut jakaantuvat eriin.

Ensimmäinen virallinen nyrkkeilyottelu on myöskin käyty Isossa-Britanniassa ja vuosi oli 1681. Lähempänä 1700-lukua Lontoon kuninkaallisessa teatterissa alettiin järjestämään otteluita paljain käsin, ilman mitään painoluokkia eikä juuri sääntöjäkään ollut. Otteluiden kulku noudatti hieman samaa kaavaa kuin antiikin Kreikassakin, ottelua jatkettiin kunnes vastustaja oli kykenemätön jatkamaan enää. Laittomuudestaan huolimatta laji oli todella suosittua ja James Figgs kohosi hyvin nopeasti maanlaajuiseksi mestariksi. Myös Figgsin oppilas Jack Broughton oli merkittävä mies nyrkkeilyn kehitykselle, sillä hänen käsialaansa ovat säännöt vuodelta 1743, jotka olivatkin käytössä aina vuoteen 1838, jolloin julkistettiin uusi sääntökirja London Prize Ring.

Tänä päivänä nyrkkeily jaetaan kahteen eri osaa, amatööri- eli olympiatyyliin sekä ammattilaisnyrkkeilyyn. Amatöörinyrkkeily hieman eroaa ammattilaisnyrkkeilystä sääntöjen ja painoluokkien kanssa ja luonteeltaan nämä kaksi lajia ovat kuin yö ja päivä. Moni ammattilaisottelu päättyy tyrmäykseen, jota ei amatööripuolella tapahdu. Voiman käyttö on suotavampaa ammattilaisten keskuudessa.

Ennen nyrkkeily oli vain miesten laji, mutta jo vuoden 1904 olympialaisissa St Lousissa naisnyrkkeily oli näytöslajina. Silti se oli kielletty monissa maissa 1900-luvun aikana, kunnes ruotsalaiset päättivät elvyttää lajin ja alkoivat järjestää otteluita myös naisille vuonna 1988. Ensimmäiset kilpailut naiset saivat vuonna 1997, ja vuonna 1999 järjestettiin ensimmäiset EM-kilpailut ja kahta vuotta myöhemmin MM-kisat.

Nykyään Suomesta tulee niin amatööri- kuin ammattilaisnyrkkeilijöitä, niin miehiä kuin naisiakin.