UFC (Ultimate Fighting Championship)

Ultimate Fighting Championship eli UFC on maailman arvostetuin ja myöskin seuratuin vapaaotteluorganisaatio, jonka ensimmäiset kisat pidettiin vuonna 1993 Yhdysvalloissa, Denverissä. Alun perin oli tarkoitus, että osallistujat pääsivät kokeilemaan oman lajinsa tekniikoita muita kilpailijoita vastaan. Kisan jymy-yllätys olikin se, kun kisan pienin ja tuntemattomin vastustaja Royce Gracie voitti isommat vastustajansa täysin tuntemattomalla lajilla Brasilian jujutsulla. Gracie oli ylivoimainen voittaja myös kahtena seuraavanakin vuonna.

UFC on tehnyt lajille omat sääntönsä, mutta kaikki muu mikä ei ole kiellettyä, on sallittua. Esimerkiksi erilaiset lukot, potkut ja heitot sallitaan, pureminen ja hiuksista vetäminen eivät. Kiellettyjä ovat myöskin kaikki sukuelimiin kohdistuvat iskut.

Vapaaottelut jaetaan seitsemään eri painoluokkaan, joita on mm. kärpässarjasta raskaaseen sarjaan. Ottelut käydään kahdeksankulmaisessa häkissä, ja tämän takia niitä kutsutaan myös häkkiotteluiksi. Otteluissa nähdään kolme erää, mikäli se ei pääty tyrmäykseen, kuten kävi suomalaiselle Tony Halmeelle vuonna 1997, kun Randy Couture sai Halmeesta kuristusotteen alle minuutissa. Tähän tekevät poikkeuksen mestaruusottelut sekä pääottelu, jotka molemmat ovat viisi eräisiä. Normaalioloissa yhden erän pituus on aina viisi minuuttia. Kolme tuomaria seuraavat ottelua tarkasti ja pisteyttävät kunkin erän. Voitosta saa kymmenen pistettä, tappiosta yhdeksän, mutta kaikki lyönnit, potkut ja lukot vaikuttavat pisteisiin. Mikäli tyrmäystä tai luovutusta ei tapahdu, erien pisteet lasketaan yhteen ja julistetaan voittaja.

Vapaaottelut ovat hyvin seurattuja, ja parhaista otteluista voi lyödä myös vetoa. Sellaiset nimet kuten Wanderlei Silva, Jon Jones ja Demetrious Johnson ovat alan kuumia nimiä, mutta jos kumpikaan ottelija ole tuttu etkä halua pelkän kertoimen perusteella tehdä valintaa, Betssonilta saat käyttöösi myös statistiikkaa eli taustatietoa kustakin ottelijasta. Vaikka jollakin ottelijalla olisi huomattavasti pienempi kerroin kuin toisella, ei se välttämättä tarkoita sitä, että juuri tätä ennakkosuosikkia kuuluisi pelata. Tilastojen valossa käy ilmi, että altavastaaja on voinut ratkaista pelin jopa 42 % otteluissa! Myöskin suoraan UFC:n kotisivuilta löytyy asiallista tietoa tulevista otteluista sekä tietenkin seuraamalla otteluita televisiosta kuulee selostajalta Joe Roganilta sisäpiirin vinkkejä otteluihin. Toukokuun loppupuolella Chris Weidman, joka on yksi hotemmista nimistä MMA:ssa tällä hetkellä, kohtaa Lyoto Machidan, ja vedonlyönnissä kertoimet ovat Weidmanin puolella. Mutta, kuten sanottu, myös altavastaaja voi tämän ottelun viedä.