Vapaaottelusalin perustaminen

Vapaaottelu on suositumpaa kuin koskaan ja houkuttelee yhä uusia nopealiikkeisiä hurjapäitä lajin pariin. Olisiko sinusta hienoa perustaa oma vaparisali? Unelma vaatii raskasta työtä ja vaivannäköä, muttei ole mahdoton. Pitkäaikaisesti menestyvän vapaaottelusalin vetäjien täytyy kuitenkin hallita yrittäjyyden perusteet tai vaihtoehtoisesti urheiluseuran taloushallinto hyvin. Myös markkinoinnin ymmärtäminen on hyödyllistä sen ohella, että tuntee rakkautta itse lajiin.

Vapaaottelusaleja ylläpitävät Suomessa joko yksityiset yritykset tai urheiluseurat, jotka toimivat rahallista voittoa tavoittelemattomina yhdistyksinä. Vaparisalin perustamista koskevat hieman eri lainalaisuudet riippuen siitä, onko sillä tarkoitus ansaita elantoa vai tuottaa yleishyödyllistä urheilutoimintaa. Yrittäjäksi mielivän kannattaa käydä yrittäjyyskurssi tai kysyä neuvoa vaikkapa kotikaupunkinsa elinkeinopalveluista. Seuran perustamista mielivät voivat olla yhteydessä Suomen vapaaotteluliittoon tai lukea yhdistyksen perustamisesta.

Kuinka turvata vapaaottelusalin toiminta?

Kamppailu-urheilu saa Suomessa todella vähän julkista tukea, Suomen Judoliittoa lukuunottamatta. Jos haluat salisi pysyvän avoinna yhtä kuukautta pidempään, tulisi sinulla olla jo suunnitteluvaiheessa jonkinlainen käsitys salitoiminnan ylläpitoon vaadittavasta kuukausittaisen rahan määrästä. Pakollisten tulojen suuruus riippuu esimerkiksi salin tilojen vuokrasta, remontti- ja korjaustarpeista, varustehankinnoista, siivouskuluista ja esimerkiksi mahdollisista ohjaajien palkkioista.

Rahaa voi palaa myös personoituihin tuotteisiin tai kyltteihin, joilla salisi erottuu massasta. Jos Axonprofil lähettää salillesi mainosbannerit, on lasku helposti satoja euroja. Joka tapauksessa vaparisalin pyörittämiseen voi vaatimattomillaankin upota tuhansia kuussa. On siis tärkeä arvioida menot ja sen perusteella määrittää tulonlähteet. Lähes kaikki vapaaottelusalit rahoittavat toimintansa jäsenmaksuilla tai treeniaikaa myymällä.

Erotu markkinoinnilla

Mieti ajoissa, miksi asiakkaat haluisivat olla juuri sinun salisi jäseniä. Varsinkin suurissa kaupungeissa on usein jo ainakin yksi vaparisali. Siksi kannattaa keksiä omaan salitoimintaan uniikki kulma ja suunnitella markkinointi sen ympärille. Ovatko kaupunkisi muut salit testosteroninhuuruisia hikipajoja? Tarjoa omalla salillasi naisten peruskursseja! Entä korostavatko muut salit kilpaurheilumahdollisuuksia? Kohdista oma markkinointisi kuntonyrkkeilijöihin ja vanhempiin harrastajiin!

Visuaalisuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää vaparisalisi markkinoinnissa. Tarvitset nopeasti uniikin logon, joka jää potentiaalisen asiakkaan mieleen. Tutki muiden salien logoja ja mukaile niitä – tai suunnittele jotain niistä selkeästi erottuvaa. Logo on paitsi visuaalinen muistutus salisi olemassaolosta, myös mahdollisuus lisämyyntiin. Tyylikästä logoa kun voi painaa vaikkapa paitoihin, mukeihin tai vaatemerkkeihin. Saat vapaaottelusalillesi hyvää näkyvyyttä pikkuvaivalla!